Programma
Tijd: 19:30 – 20:30
Datum: 4 juni 2020
Voertaal: Engels
Met de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG), een Europese regeling die van toepassing is sinds 2018, heeft de EU een grote stap gezet in het verbeteren van de privacy van Europese burgers. Deze wetgeving brengt bepaalde rechten met zich mee, zoals het recht om te weten wie jouw gegevens verwerkt of het recht om je gegevens te laten wissen. Waarschijnlijk heb je de invoering van deze wetgeving gemerkt aan de toename van cookies en privacy verklaringen op websites. Dit doen deze websites om je te informeren dat je gegevens worden verzameld.
De AVG is een belangrijke stap voor het beschermen van privacy. Maar in een compleet gedigitaliseerde samenleving is privacy enkel het topje van de ijsberg. Hieronder worden nog een aantal uitdagingen genoemd die het tegenwoordig moeilijk maken om je vrijheid en privacy te bewaken als burger in deze samenleving.
Data extractie en Kunstmatige Intelligentie
Niet alleen bedrijven maar ook overheden verzamelen een grote hoeveelheid aan persoonlijke gegevens. Gebaseerd op deze data worden er steeds meer geautomatiseerde beslissingen genomen. Bijvoorbeeld wat de efficiëntste route is voor de vuilniswagen, maar ook wie er een uitkering krijgt of waar in de stad meer politie zal patrouilleren.
Surveillance
Vooral in de stad zit de publieke ruimte vol met bewakingscamera’s en sensoren. Deze surveillance-technologie maakt het mogelijk om mensen te volgen, afwijkende gedrag te signaleren en om gedrag te beïnvloeden.
Privatisering
Veel van de technologie in de stad is in handen van bedrijven die voor deze diensten worden ingehuurd. Communicatie verloopt grotendeels via commerciële platforms zoals sociale media, Google en, in deze tijden van videobellen, via tools zoals Zoom. Dit betekent dat de publieke ruimte steeds meer in private handen terechtkomt.
Je kunt je de vraag stellen of de publieke ruimte nog wel van burgers is. Zijn er straks nog wel facetten in ons leven waar burgers eigenaarschap en zeggenschap over hebben?
Tijdens deze laatste bijeenkomst van het Parlement van de Toekomst kijken we naar onze gedigitaliseerde wereld en formuleren een toekomstscenario waarin vrijheid wordt gewaarborgd.
Dit doen we met de volgende sprekers:
- Florian Cramer (Lector voor autonome kunst- en designpraktijken bij de Willem de Kooning Academie Rotterdam)
- Douwe Schmidt (Internet & privacy expert, oprichter Tada.city manifesto)
Surveillance Chess – Hijacking CCTV cameras in London
Waarom we nog met potlood stemmen
Tada Manifest: duidelijk over data
Terugkijken:
Over Parlement van de Toekomst
Parlement van de Toekomst is een initiatief van Netwerk Democratie en is mede gefinancierd door de Europese Commissie onder het programma EU and ME.